vrijdag 22 augustus 2014

My green way of life


Een paar dagen geleden was het Earth Overshoot Day en dat is geen goed nieuws.  Dat betekent dat we op dit moment meer verbruikt hebben dan wat de aarde op één jaar kan produceren.  En die dag valt ook elk jaar vroeger. 
 Ik vond het dan ook een ideale gelegenheid om eens stil te staan wat wij nu precies kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ik ontdekte een website waar je je eigen ecologische voetafdruk kunt berekenen.
Mijn ecologische voetafdruk bedroeg 5,2 ha, hetzij 52000 vierkante meter.  Not bad, maar dat kan nog stukken beter.
Dan volgden er een aantal nuttige tips, waarvan ik de meeste al kende of zelf toepas, en waarmee ik 900 vierkante meter bespaarde, wat niet veel is omdat ik de meeste tips al volgde.

Tip 1: De voorkeur geven aan vers fruit en groenten
Een tip: koop het boek "De moestuin van Mme Zsazsa" en leg een eigen moestuintje aan.  Geloof me, er gaat niets boven verse tomaten, courgettes (foto), sla en basilicum.  Kies ook zoveel mogelijk voor seizoensgebonden fruit en groenten.  Een overzicht vind je hier of in de maandelijkse magazines van de plaatselijke supermarkt. 

Tip 2: Twee keer per week vlees vervangen door een vegetarisch alternatief
Doe eens hip en maak van donderdag veggiedag en vervang het gehakt in de spaghetti Bolognaise eens door reepjes quorn.  Of eet wat vaker peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen.
Neem gerust ook een kijkje op www.donderdagveggiedag.be voor lekkere recepten, ingrediënten, restaurants en tips.
Een receptje wil ik jullie alvast meegeven, nl. deze toast guacomole.  Regelmatig avocado eten zorgt ook voor een stralende huid en yep, dat willen we allemaal.  Probeer het eens uit en geef jezelf een avocadeautje.  Ik ben er in ieder geval verzot op.Wanneer ik niet zoveel tijd heb, ga ik voor een vereenvoudigde versie van avocado, jalapenopeper, wat citroen- of limoensap en een beetje (zee)zout.  Ook lekker en ready in no time.

Verder zijn de veggie salades van Delhaize een echte aanrader.  Kies voor exotic met mango & curry, red beet salad met roomkaas & rode bieten of, mijn persoonlijke favoriet, lentil salad met hummus & linzen.

En last but not least, spring ook eens binnen in de biowinkel want daar vind je een supergroot assortiment aan vleesvervangers van o.a. De Hobbit, Granovita en Zwergenwiese. 

Tip 3: Een douche nemen i.p.v. een bad
Af en toe genieten van een warm bad kan zalig zijn, vooral met badolie of de bubble bars van Lush.  Ikzelf ben meer een badmens want voor mij staat douchen gelijk aan verzuipen, maar ik beperk mijn badmoment tot één keer per week en voor de rest douche ik.


Tip 4: Steeds koken met een deksel op de pot of pan of wokken.  Je bespaart zowel tijd als energie.
Note to myself:  eindelijk die wokpan eens bovenhalen die ergens achterin de kast staat.  En die stapel kookboeken van wokken die ik gekocht heb, maar nog nooit opengeslagen heb.  Oops.

Tip 5: Twee keer per week verplaatsingen van minder dan 5 kilometer te voet of met de fiets doen

Tip 6: De airconditioning van de auto niet gebruiken

Tip 7: De trein of bus gebruiken i.p.v. de auto voor de dagelijkse verplaatsingen naar het werk
Voor mijn dagelijkse verplaatsingen neem ik de fiets en de trein.  Zo fijn kan dat zijn, behalve als het staking is maar gelukkig rijden er dan nog bussen.

Tip 8: Laat elektrische apparaten niet op stand-bye staan, maar schakel ze uit (TV, dvd-speler, computer, digi-box, ...) want deze apparaten verbruiken stroom ook als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit.
Dit is een echte moneysaver die veel mensen gewoon negeren terwijl je hier véél geld kan besparen.  
Als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, kan je best alle stekkers in een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar plaatsen.  Simpel, maar zo gemakkelijk en het is ook superhandig als het onweert.
Vergeet ook zeker de gsm niet uit het stopcontact te halen zodra deze is opgeladen. 

Tip 9: De thermostaat 30 minuten voor het slapen gaan of het verlaten van de woning uitzetten

Tip 10: Een keer om de twee jaar verre vliegvakanties vervangen door een dichtere bestemming met de trein of auto
Ik heb nog nooit een vliegvakantie gedaan aangezien ik vliegangst heb en ben ook niet van plan om dat ooit te doen.  Europa is voor mij groot genoeg.  Mijn verste vakantie is Venetië met de nacht-trein.  Spijtig genoeg hebben ze een paar jaar geleden de meeste nachttreinen afgeschaft en moet ik nu dichtbijvakanties plannen.

Probeer ook zoveel mogelijk herbruikbare zakjes te gebruiken voor je boodschappen en hang de was eens buiten te drogen.

Benieuwd naar je eigen ecologische voetafdruk.  Klik hier om hem te berekenen.

Wat doen jullie allemaal ?  Welke tips zien jullie zitten ?


Sandra x

4 opmerkingen:

 1. Goed artikel en fijne tips! De meeste dingen doe ik eigenlijk automatisch al (bijvoorbeeld seizoensgebonden, verse producten eten, veel gebruik maken van ov en 2 dagen per week geen vlees), maar het is natuurlijk altijd goed om wat beter voor de aarde te zijn. Ik ga ze zeker onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tips! Aan tip 8 houd ik me sowieso eigenlijk altijd. Ik controleer altijd of alle lampen uit zijn en het knopje van de tv en m'n computer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel om te lezen. Ik sta er ook vaker en vaker bij stil, het is zo belangrijk. Nummers 4, 5,7,8 en 9 zijn bijvoorbeeld standaard dingen bij mij. Qua eten ben ik een erg moeilijk geval en lust ik praktisch niets, vandaar dat ik ook geen bio producten ofzo koop! Als iedereen er een beetje aan zou denken, zou 't al veel helpen, toch? X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk te horen dat jullie rekening houden met deze tips want idd alle beetjes helpen :-)

  BeantwoordenVerwijderen