vrijdag 27 februari 2015

DZV week 1 + recept

Ik ging 10 dagen geleden de uitdaging aan om 40 dagen minder vlees (en vis) te eten.  Hoe heb ik het er tot nu toe van afgebracht?  So far so good, al stootte ik wel op de grenzen van mijn gebrekkige kookkunsten.

Op de grote hamvraag of ik nu vlees gegeten heb kan ik nee antwoorden.  Ik kwam zelfs niet in de verleiding, buiten die ene keer na, wat dus nog meevalt.  Meer zelfs, ik begin een afkeer van vlees te krijgen.

Wat stond er allemaal op het menu? 
Woensdag: Ik startte met een lasagne met eekhoorntjesbrood (kant en klaar).  Heel lekker, maar het zag er niet uit dus bespaar ik jullie even de foto hiervan.

Donderdag: Ik ging een lekker hapje eten in een nieuwe koffiebar en koos voor een quiche met waterkers en geitenkaas met een knolselder-wortelsalade.  Binnenkort verklap ik je meer over dit leuke adresje.
Vrijdag: Vandaag stonden er gekookte aardappelen met gebakken witloof op het menu en hier miste ik dus wel degelijk mijn stukje vlees.

Zaterdag: Een groentepannetje met aardappelen, witloof, paprika en paprika-kaasrondo (Garden Gourmet).
Van Garden Gourmet loopt er trouwens een fijne actie (2+1 gratis) tijdens deze Dagen Zonder Vlees.  Klik hier voor meer info.

Zondag: Zelfgemaakte frietjes met vegetarische balletjes in tomatensaus van Damhert.  Dit heeft echt gesmaakt, is een prima alternatief en voor herhaling vatbaar.
Maandag: Broccolipuree met Falafel Mediteraneo (Greenway)
Dinsdag:  Naar wat verlang je na 5 vleesloze dagen?  Naar vis, dus trakteerde ik mijzelf op een stukje verse tonijnfilet met avocadosalsa.  's avonds at ik de rest van de broccolipuree op, maar deze keer met bruine champignons gevuld met een mengsel van cheddar, fijngesneden ajuin, broodkruim (of paneermeel) en Provençaalse kruiden.  Et voila!
Woensdag: Ik had  even geen inspiratie, dus maakte ik een simpele omelet met kaas.  Mission accomplished, maar daar blijft het dan ook bij.
Donderdag: Hier heb ik 's middags gezondigd met een zalmsalade en 's avonds at ik een vegetarisch wortel-courgettepannetje met een linzenburger (Garden Gourmet).
Vrijdag: Vrijdag is traditioneel visdag dus vandaag een warme pastasalade met venkel, tomaten, kappertjes en gerookte zalm.

Tussen mijn boterham koos ik steevast voor een vegetarische spread of salade.  Mijn all time favourite is de Lentil salad met Linzen & Hummus.

Score: 7/10 (3 x vis, maar geen vlees)
Ecologische voetafdruk: -77
Niet slecht, maar dat kan beter.  Mijn voornemen voor volgende week is om meer te experimenteren met nieuwe receptjes, om te beginnen met onderstaand.

Dit recept van spruitenbroodjes vond ik in het boek FOURPLAY van Princess Misia en lijkt me niet al te moeilijk.  Hopelijk lusten jullie spruitjes.  Ik in ieder geval wel.
400 gr spruitjes
4 volkorenbroodjes
200 gr verse geitenkaas
2 eetlepels olijfolie
zout
Maak de spruitjes schoon door de buitenste bladeren te verwijderen en een stukje van de stronk af te snijden.  Snij de spruitjes in schijfjes. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de spruitjes toe en breng op smaak met zout.  Roerbak gedurende 5 minuten tot de spruitjes zacht zijn.  Snij de broodjes doormidden, verdeel er de kaas over en leg de spruitjes erboven op.

Wat aten jullie afgelopen week?  Hadden jullie soms ook gebrek aan inspiratie?
 
Sandra x

2 opmerkingen:

  1. Die burger lijkt mij heel lekker. Jammer genoeg ben ik niet verzot op spruitjes, maar misschien kan ik hierdoor overtuigd worden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat spruitenbroodje ziet er erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen