vrijdag 13 maart 2015

DZV Week 2 + 3

Vorige week dacht ik nog voorgoed vaarwel te zeggen aan vlees maar deze week denk ik er al anders over.  Tja, zo snel kan het verkeren, alhoewel ik niet van plan ben op te geven.

Deze week sloeg ik een paar kookboeken open en zocht een aantal lekkere receptjes uit die ik eens wou proberen, het ene al wat meer geslaagd dan het andere.
Dag 17: Aardappel-peterseliekroketten, gerold in sesam met veldsla en chutney van rode uien.
Dag 18: Gevulde courgette met rijst, cheddarkaas, rode paprika en quorn.  Dit was een topper!
Dag 19: Slaatje met veldsla, peer, brie en pecannoten
Dag 20: Romige groenteschotel met aardappelen, prei en zoete aardappel.  Het recept vind je onderaan.
Dag 21: Gekookte aardappelen met Damhert schnitzel feta.  Klik hier voor meer info.
Dag 22: Aardappelen met witloof en Oud Brugge kaas
Dag 23: Aardappelpuree met witloofsalade en Damhert Frankfurters.  Klik hier voor meer info.
Dag 24: Vegetarische hotdog met Damhert Frankfurters

Een keer heb ik 's middags gezondigd met vlees tussen mijn boterham omdat ik dit nog had gekocht voor het begin van DZV en het zou vervallen.  Aangezien ik niet graag levensmiddelen wegsmijt was ik wel verplicht het op te eten.  Gesmaakt heeft het voor geen meter.

Nu heb ik het gevoel dat Dagen Zonder Vlees zijn tol begint te eisen want sinds een aantal dagen voel ik mij duizelig en moe en heb bijna een onweerstaanbare drang naar alles wat zoet is, de klassieke symptomen voor een tekort aan ijzer.

Eerlijk gezegd had ik vanaf het begin mijn twijfels om aan deze uitdaging te beginnen.  In februari werd ik geveld door een zware griep en eigenlijk was ik nog maar een week aan de beterhand toen DZV begon, maar ik wou kost wat kost meedoen.  Verstandig of niet?

Deze week staan er in ieder geval ijzerrijke producten op het menu en hopelijk kan ik op deze manier mijn tekort wegwerken.  Anders zal ik genoodzaakt zijn een biefstukje te eten want mijn gezondheid gaat voor en ik wil niet het risico nemen dat ik er bijval.

De romige groenteschotel met aardappelen en zoete aardappel viel in de smaak dus ik geef jullie nog even het receptje mee.  Dit recept is voor 6-8 personen, maar je kan natuurlijk de hoeveelheden gewoon in de helft doen.
Ingrediënten:
2 el boter
2 stengels prei, schoongemaakt, gehalveerd en in plakken gesneden
1 kg aardappelen, geschild en in dunne plakken gesneden
0,75 kg zoete aardappelen, geschild en in dunne plakken gesneden
400 ml room
2 tl pizzakruiden
125 gr groentebouillon
2 1/2 el geraspte Parmezaanse kaas
1 1/2 tl nootmuskaat
vers gemalen zwarte peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.  Vet een ovenschotel van 20x25 cm lichtjes in.  Verhit de boter in een braadpan.  Voeg de prei toe en bak die 3-4 minuten of tot hij zacht is.
Schik de helft van de aardappelen en de zoete aardappels in laagjes in de ovenschotel.  Schik er de prei bovenop en leg er dan de rest van de aardappelen en de zoete aardappels op.
Meng de room, de pizzakruiden en de bouillon in een grote maatbeker.  Giet over de aardappelen.  Bestrooi met de Parmezaanse kaas, de noodmuskaat en peper.  Laat 1 tot 1 1/2 uur bakken in de oven, of tot de aardappelen gaar zijn.  Dek af met folie als de bovenlaag te bruin wordt.

Score: 19/24
Ik bespaarde inmiddels 209m² op mijn ecologische voetafdruk, dat is evenveel water als 109 baden of evenveel broeikasgassen als 285 km autorijden.

Nu ben ik heel benieuwd of er nog iemand problemen ondervind door een tekort aan ijzer?  En wat jullie daaraan doen?

Sandra x


 

4 opmerkingen:

  1. Knap dat je meedoet aan deze challenge! Ik zou het niet kunnen hoor. Ik ben niet zo'n vleeseter, maar het geeft me toch nodige voedingsstoffen al denk ik dat het best kan wennen! Even doorzetten denk ik! Voor wat betreft het ijzertekort daar kan ik je helaas niet in adviseren. Hoop dat je er heel veel uit kunt gaan halen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het toch ook heel moeilijk om niet aan vlees te denken maar heb nu toch een paar dingen gevonden die ik lekker vind :D Zoals soya nuggets en veggie snitzels :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om te horen Simone. Het lijkt me ook dat je bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer enkel uit vlees kan halen ook omdat in de meeste vleesvervangers geen ijzer zit.

    BeantwoordenVerwijderen