dinsdag 5 mei 2015

Big brother is watching you

Net zoals in de sneeuw laten we ook op internet onze sporen achter.  In het kader van de Digitale Week ging ik naar een infosessie die dieper hierop inging en kwam toch soms wel verrassende dingen te weten.

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven.  Van zodra we onze ogen openen willen we weten wat er in de wereld gebeurt maar heb jij je ooit al vragen gesteld bij je privacy op het internet.

 

Vooral Facebook veegt hier zijn voeten aan.  Zo hoef je er binnenkort niet van op te kijken als je tijdens het shoppen een advertentie ontvangt om een bezoekje te brengen aan een winkel net om de hoek want maak je geen illusies, Facebook volgt je overal, maar er is meer.

Weinig mensen weten dat al wat je deelt op Facebook automatisch van Facebook is.  Lees maar even de kleine lettertjes:
“… you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (”IP License”). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.”

In concreto betekent dit dat Facebook mag doen wat het wil met alles wat je op Facebook deelt en dus al je foto’s en teksten mag doorverkopen zonder toestemming of vergoeding.  Hier schrok ik toch wel even van.

You want a cookie!  Deze melding kom je ook vaak tegen: Deze website maakt gebruik van cookies, zogezegd om de inhoud beter af te stemmen op onze behoeften en voorkeuren.  Niets is minder waar, ze worden louter en alleen gebruikt om gegevens in te zamelen om daarna te kunnen doorverkopen aan adverteerders.

There is no such thing as free so open your eyes.  Heb jij al eens op een terrasje gezeten en gebruik gemaakt van een gratis wifi-hotspot.  I wouldn't recommend it want deze netwerken zijn doorgaans slecht beveiligd en hackers kunnen hier makkelijk misbruik van maken.  Een gewaarschuwd mens is er twee waard.

Dagelijks posten we foto's zonder echt stil te staan bij de gevolgen.  Stacy Snyder kan ervan meespreken.  Deze studente postte op MySpace een foto met als vermelding 'Drunken Pirat' en kon daarna fluiten naar haar universiteitsdiploma.

Op een dag vind je de job van je leven maar wist je dat sociale media je carrière kunnen maken of kraken.  Wist je bv. dat reeds 70% van de werkgevers zijn werknemers voor een sollicitatie googelt?  Just saying.

Een vrij nieuw fenomeen is sharenting.  Ouders die informatie en foto's van hun kinderen online te grabbel gooien.  Zo staan pasgeboren baby's gemiddeld na 58 minuten al te pronken op Facebook.  Hello world!

Sociale media hebben ons leven onmiskenbaar veranderd maar is het echt nodig om alles en overal te delen.  Guess what, life goes on, ook als je een dagje even niet online bent.  Hoe denk jij erover?
 
Sandra x

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het goed dat je hier een blogpost aan besteedt. Het maakt mensen misschien meer bewust van hun aanwezigheid op Facebook of andere sociale media en misschien denken ze dan twee keer na alvorens iets te posten waar ze later spijt van krijgen... Het is eigenlijk wel vrij freaky om te weten dat big brother alles kan zien... :-/ Het zal er alleen niet beter op worden vrees ik..

  x Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, ik vrees het ook maar we doen het onszelf eigenlijk aan want het is niet dat we alles online moeten gooien. In ieder geval heb ik niet die behoefte maar ik ben dan ook nog opgegroeid in het pre-facebook-tijdperk. Mss daarom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel ik blog, vind ik het ook beangstigend hoe vrij onder andere facebook te werk kan gaan. Ik hoop echter dat hier nog veranderingen aan het reglement worden gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow binnen 58 minuten! Daar schrik ik echt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, het is bizar soms! Heb ik zitten zoeken naar iets op internet, zie ik vervolgens de rest van de dag op blogjes, fb en waar dan ook allemaal reclame voorbij komen over die producten. Ik denk dat het heel goed is dat mensen zich realiseren dat alles wat je op internet zet volledig openbaar is en dat iedereen er feitelijk mee kan doen wat hij of zij wil. Dat heeft zijn nadelen, maar in mijn geval zie ik ook voordelen. Het boeit me niet meer. Ik schrijf en het gaat de hele wereld over. Ik heb mij zo lang geschaamd voor wie ik ben en wat ik denk, het is voor mij een middel geweest om die schaamte (deels) te overkomen. Ik leer te zijn wie ik ben en ik leer daar nu ook voor uit te komen. Zelfs met de wetenschap dat ik wellicht in de toekomst weer ander werk zou moeten zoeken en dat dit me wellicht de kop gaat kosten. Het zij zo. What you see is what you get. Ik ga niet meer liegen tijdens een sollicitatie of me beter voordoen dan ik ben. Take it or leave it.

  Vervelende is; ik ben een volwassen vrouw. Ik weet dit en maak bewust die keuze. Er zijn echter mensen genoeg, vooral jonge mensen, die dit niet beseffen en waar misbruik van gemaakt kan worden. Ik vind dat dat een verantwoordelijkheid is die een facebook of instagram of wat dan ook zouden moeten nemen. Maar ja, zo werkt dat niet. Alles voor de cijfers, zelfs als dat ten koste gaat van anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat toont volgens mij enkel je sterkte Marion en dat zou elke werkgever moeten waarderen. Er zouden er echt meer zoals jou moeten zijn. Iedereen recht voor de raap. Life would be so much easier. Ja, sad but true is het in deze wereld enkel om geld te doen en het zal er niet op beteren, integendeel.

  BeantwoordenVerwijderen