dinsdag 17 februari 2015

Go veggie!

Are you up for the challenge ?  Morgen start de actie 'Dagen Zonder Vlees' en die mag je niet aan je neus laten voorbijgaan.   Ik ben er in ieder geval bij en ik hoop jullie ook.

Wat?
Het is een initiatief om 40 dagen (of 46 dagen) minder vlees en vis te eten en op die manier onze ecologische voetafdruk te verkleinen.  Al doe je maar 1 dag mee, dan bespaar je toch al 11m² op je ecologische afdruk, 1.000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

We eten te veel vlees en te weinig fruit en groenten dus it's time to face the truth.  Voor ieder stukje vlees wordt een dier geslacht.  Een pijnlijke waarheid die al te makkelijk wordt vergeten.   Ook is het algemeen geweten dat een grote vleesconsumptie heel belastend is voor het milieu en op lange termijn zelfs nefast is voor je gezondheid.  Ja, te veel rood vlees verhoogt het risico op darmkanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.  Aangenaam is anders.

Nu moet ik eerlijk zijn, ik hou van een stukje vlees maar ik hou nog veel meer van dieren.  Zelf ben ik een zogenaamde flexitariër, iemand die minstens één dag per week vegetarisch eet en occasioneel vlees eet.

Tussen mijn boterham leg ik sowieso zelden vlees en geef ik liever de voorkeur aan vegetarische spreads.  Er bestaat keuze genoeg en anders maak je het gewoon zelf.
Toen er vorig jaar paardenvlees werd ontdekt in de lasagne was ik echt in alle staten want als er iets is dat ik NIET wil eten is het paardenvlees.  No way, ik mag er niet aan denken en ik zou voor de rest van mijn leven geen paard recht meer in de ogen kunnen kijken.  Trouwens lamsvlees eet ik ook al lang niet meer.
Ga het vooral niet te ver zoeken.  Zet gewoon eens wat meer bonen, linzen, noten en champignons op het menu.  Mijn geheime wapen zijn kikkererwten.  Ze zijn een bron van koolhydraten en eiwitten en je kan er alle kanten mee op.  In hummus, in een slaatje of in een pastasalade.  Een goede tip: rooster ze in de oven met wat paprikapoeder en je hebt een gezonde snack.

Vlees kan ook perfect vervangen worden door kaas.   Denk aan feta, geitenkaas of mozzarella.  Ideaal om in ovenschotels te gebruiken.  Verder gebruik ik ook veel gedroogde tomaten en olijven.

Alleen voor spek bestaat er nog geen waardig alternatief want anders moet je het mij zeker even laten weten in de reacties.  Vooral in de winter kan ik niet weerstaan aan erwtensoep met spek of spek met eieren.

Benieuwd hoe ik het ervan afbreng?  Rechts zie je alvast mijn DZV-teller en volgende week vrijdag doe ik een eerste update en geef ik jullie ook nog een lekker receptje mee.

Wie ik nu nog niet over de streep getrokken heb zal ik nog meegeven dat je bij inschrijving een gratis maaltijd van Greenway krijgt aangeboden.

Ondertussen doen er in totaal al 27.700 mensen mee waaronder ook een groot aantal bekenden o.a. Joy Anna Thielemans.

Volgens mij is deze actie een kleine moeite maar een groot gebaar voor een groenere en gezondere wereld en wie weet eet je voor de rest van je leven geen vlees meer.  Wie doet er mee ?  Inschrijven kan je trouwens hier.

Sandra x

8 opmerkingen:

 1. Hihi, ik heb net ook een artikel erover geschreven, maar dat komt morgen online! Fijn dat je ook meedoet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe ook mee. Ik eet al geen vlees, maar wil deze dagen ook geen vis gaan eten. Leuk dat je er een artikel over schrijft! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zelf flexitariër. Wekelijks eet ik een 3 à 4 vegetarish. De stap naar volledig vegetarisch vind ik wl moeilijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal vegetarisch zou ik ook niet kunnen, al zou ik het wel willen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe ik er na deze 40 dagen over denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had nog nooit van het woord 'flexitariër' gehoord :) Later als ik uit huis ben, wil ik dat ook zijn. Nu kies ik immers niet wat er op mijn bord komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, ik kende het begrip ook zo lang nog niet hoor. Tja, het is natuurlijk vervelend als je zelf niet beslist wat er op je bord komt maar kan je niet vragen dat ze ook iets vegetarisch voorzien als je dat echt wil. Lijkt me nu toch niet zo moeilijk om ook een groenteburger of zo te voorzien of zie ik het te simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig! Ik ga proberen om het 5 dagen per week vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen